Pyszne tiramisu z wiśniami

Do przygotowania potrzebujemy :

  • Paczka biszkopcików ( najlepiej paluszki )
  • Kawa rozpuszczalna lub espresso
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Mały kieliszek likieru amaretto
  • Wiśnie drylowane
  • 1 serek mascarpone
  • 2 świeże jajka

Przygotowanie :

  1. Przygotować kawę. Odstawić do ostygnięcia . Najlepiej w głębokim naczyniu aby wygodnie potem moczyć biszkopty.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem pudrem po chwili dodajemy powoli serek mascarpone.
  3. Białka ubijamy (można dodać szczyptę soli) na sztywną pianę . Następnie dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając szpatułką i dodajemy likier amaretto.
  4. Biszkopty moczymy z każdej strony w kawie i układamy na blaszce lub tak jak ja w kieliszku układając jeden obok drugiego.
  5. Na ułożone biszkopty nakładamy warstwę masy tak aby je przykryć oraz nasze wisnie i nakładamy kolejna warstwę biszkoptów i kolejna warstwę masy.
  6. Wstawić do lodówki aby wszystko przeszło swoim smakiem.
  7. Przed podaniem można udekorować wiśniami tak jak ja oraz kakao.

Smacznego

Leave a Comment