Pyszne czekoladowe muffiny

Do przygotowania potrzebujemy :

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • Tabliczka czekolady gorzkiej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier,sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Następnie dodać składniki z pierwszej miski i mieszamy do momentu połączenia. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę .

Foremki do wypieku muffinek wykładamy papierem do pieczenia lub gotowymi papierowymi foremkami do pieczenia. Masę wlewamy do 3/4 objętości foremek. Możemy w tym momencie nadziewać nasze muffinki np. Wiśniami tak jak ja to zrobiłem. Pieczemy w temp. 180°C przez około 25 min. Po upieczeniu odstawiamy je w naszych foremkach na 10 min. Na koniec wyciągamy je i posypujemy cukrem pudrem .

Smacznego 😀

Leave a Comment