Lin na risotto grzybowym

Do przygotowania Lina potrzebujemy :

1 filet ryby Lin

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

Sok z 0.5 cytryny

Garść posiekanego koperku

Majeranek

Sol, pieprz

Olej do smażenia

Do przygotowania risotto potrzebujemy :

3 szklanki rosołu (bulionu)

Garść suszonych grzybów ( ja użyłem borowiki)

100 ml białego wytrawnego wina

Garść posiekanej pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g ryżu Arborrio

Szczypta kurkumy

Sól, pieprz

70 g masła

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przygotowania :

Rybę porcjujemy A następnie przyprawiamy solą, pieprzem sokiem z cytryny, koperkiem, cebulką oraz czosnkiem i majerankiem. Marynujemy przez około godzinę. Jest to standardowa marynata, która używam do marynowana ryb. Można skropić to też odrobina oleju. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy nasz poporcjowany filet przez około 3 min z każdej strony. Tak przygotowaną rybę wykładamy na ręcznik papierowy w celu odznaczenia nadmiaru oleju i gotowe 😀.

Risotto:

Suszone grzyby moczymy przez około 15 min w ciepłej wodzie i posiekaj . Wodę w której się moczyły zostaw aby dolać do naszego risotto. Do garnka wlej oliwę z oliwek i gdy się już rozgrzeje podsmaż posiekaną cebulkę w kostkę oraz czosnek po 2 min dodaj grzybki i smaż tak jeszcze przez około 4 min. Następnie zalej to winem i wsyp ryż smaż tak przez około 4 min aż nasze wino prawie wyparuje zostawiając swój niesamowity smak. Zalej wszystko szklanka bulionu i co chwilę mieszaj. Gdy ryż wchłonie prawie cały płyn dolewaj bulion tak długo aż ryż zrobi się miękki tak przez około 15 min. Na koniec dopraw wszystko kurkumą, solą oraz pieprzem. Wsyp posiekaną natkę pietruszki i dodaj masło. Tak przygotowane risotto można serwować na talerz.

Życzę smacznego.

Leave a Comment