Pyszny leśny makaron z grzybami

Do przygotowania potrzebujemy :

Makaron spaghetti

Suszone podgrzybki

Suszone borowiki

1 cebula

250 ml śmietany 18%

80g masła

Garść natki pietruszki

Sól

Pieprz

Szczypta cukru do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Grzybki moczymy w ciepłej wodzie przez około 20 min. Cebulę kroimy w kostkę następnie smażymy ja na rozgrzanej patelni z rozpuczonym masłem. Grzybki lekko rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz możesz zostawić większe i dodajemy na patelnię. Wodę w której się moczymy nie wylewaj. Dodaj tak około 6-8 łyżek na patelnię. Następnie po około 4 min wlej śmietanę. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i dodaj makaron . Smaż tak jeszcze przez około 4 min. Na sam koniec wsyp posiekana natke pietruszki i zamieszaj. Danie możemy serwować na talerz. Do dekoracji użyłem szczypiorek oraz pietruszkę.

W moim daniu użyłem grzyby firmy devaldano. Smak ich przeniesie was do prawdziwego polskiego lasu wypełnionego pysznymi zdrowymi grzybami.

Leave a Comment