Domowy sernik

Do przygotowania potrzebujemy:

Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
2 jajka
Można dodać cukier waniliowy

Masa serowa :

1.5 kg sera twarogowego tłustego
250 g masła
2 szklanki cukru
6 jajek
Cukier waniliowy
Budyń śmietanowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Można dodać 1 łyżkę mąki krupczatki
Przygotowanie :

Składniki na ciasto łączymy razem i wyrabiamy. Pamiętajmy aby zrobić to bardzo szybko aby ciasto było zimne. Następnie rozwałkowujemy i nakładamy na blaszkę
Masa :
Na początku łączymy ze sobą ser,masło, cukier budyń oraz mąkę. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka dodajemy bezpośrednio do naszej masy a białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając. Tak wyrobione mase wykładamy na nasze ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 min .
Wedle uznania można do masy serowej dodać rodzynki.
Smacznego kochani 😀

Leave a Comment