Tradycyjna biała kiełbasa

Do zrobienia tej wyjątkowej kiełbasy będziemy potrzebować:

1 kg łopatki wieprzowej

1 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg boczku surowego

5 ząbków czosnku

2 łyżki majeranku

1 łyżka pieprzu

1.5 łyżki soli ( przyprawy dodajemy wedle smaku. Pamiętajmy że każda przyprawa w tym też sól, pieprz każdej firmy inaczej smakuje)

1/2 szklanki wody
(Jeśli chcecie możecie dodać również mała łyżeczkę cukru)

jelita

Wszystkie rodzaje mięsa mielony na średnich oczkach. Czosnek obieramy siekamy w drobną kosteczkę następnie posypujemy delikatnie solą i ucieramy na desce po czym dodajemy do zmielonego naszego mięsa. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy im dłużej tym lepiej. Ja swoją mieszam około 20 min. Jest to męczące ale uwierzcie ma lepszą konsystencję oraz smak.

Jelita moczymy w letniej wodzie przez około 10 min. Następnie zmieniamy wodę ponieważ jelita zazwyczaj są w soli i mogą spowodować że nasza kielbasa będzie zbyt słona.
Teraz możemy przejść do napełniania jelita naszą kiełbasą.

Przed podaniem na stół nasza kiełbasa trzeba oczywiście sparzyć. Pamiętajmy kiełbasy nie można gotować! Patrzymy przez 18 min.

Życzę wam smacznego

Leave a Comment