Roladka drobiowa

 


 


Zapotrzebowanie na produkty :

 

pierś z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
60 g masła
0.5 l oleju
2 jajka
Mąka paczka PANKO

 

Sposób wykonania :

Pieczarki, cebulke myjemy oraz kroimy. Na patelnię dajemy masło rozpuczamy i smażymy nasze pieczarki wraz z cebulką tak aby podarowała wodą z pieczarek. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Pierś rozbijamy przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na środek rozbitej piersi układamy pieczarki i zwijamy ciasno roladke.
następnie rozklucamy jajka, pianki wsypujemy do miseczki. Roladke pokieruje.y w jajku oraz PANKO I wrzucamy na mocno rozgrzany olej. Smażymy około 5 min.

Świeże frytki :
2 ziemniaki
1 l wrzącej wody
Sól
Ziemniaki dobrze myjemy. Nie musimy obierać je że skórki gdy są młode. Przelewamy je wrzącą wodą i osuszamy na ręczniku. Doprawiamy solą i smażymy na oleju. Można wykorzystać olej w którym wcześniej smażyła się roladka.

Sos czosnkowy :

1 jogurt naturalny
4 ząbki czosnku
Jabłko
1 łyżka majonezu
Do miski dajemy jogurt naturalny oraz łyżkę majonezu. Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praske. Jabłko obieramy i przecieramy na drobnych oczkach na tarce około pół jabłka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.
Gotowe !
Życzę smacznego 😁

 

2 Comments

  1. Moja inspiracja na dzisiejszy obiad 😊😉
    Dlaczego przrlewasz frytki wrzątkiem?
    I to jabłko w sosie czosnkowym 🤔szooook😲

    1. Sos czosnkowy z jabłkami bardzo lubię. A przelewem wrzątkiem aby pozbyć się skrobi przez która frytki były by miękkie takie kapciowate.

Leave a Comment