Pyszne pączki

1 kg mąki

  • 2 szklanki mleka
  • 100 g drożdży
  • 5-6 żółtek
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 0,25g łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • konfitura ze śliwek 
  • smalec do smażenia lub olej
  • Sok z cytryny 

Opis przygotowania:

Do garnka wlac mlek delikatnie podgrzsc i rozpuscic w nim drożdże. Odstswic na okolo 20 min aby roztwor zaczal rosnac. Następnie wlewamy roztwór do miski i powoli dodajemy mąkę, spirytus, sok z cytryny, rozpuszczone wczesniej masło i pojedyńczo dodajemy zoltka oraz na koniec cale jajko. Urobione ciasto odstawić na około 30 min do wyrośnięcia  

Nastepnie formujemy pączki. Mozna od razu je nadziewac lub po usmażeniu. Usmażyć w głębokim tłuszczu. Na koniec obtaczamy w cukrze pudrze. 

 

Smacznego 

Leave a Comment