Pyszna tarta z kawiorem owocowym i owocami.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 

150g mąki pszennej 

75g zimnego masła 

50g cukru 

1 żółtko 

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Pamiętaj aby ciasto kruche bardzo szybko zagnieść ( musi być zimne ). Foremki posmaruj masłem najlepiej aby też były schłodzone. Nałóż ciasto do foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 18 min. Następnie wyciągnij ciast. Po okolo 2 mkn wyłóż z foremek. Odstaw do ostygnięcia. 

 

Krem : 

1 serek mascarpone 

250 ml śmietany 30 % 

5 z

Łyżeczek cukru pudru 

 

Serek mascarpone wymieszaj z 2 łyżeczkami cukru pudru. Śmietanę ubij na sztywno z 3 łyżeczkami cukru pudru. Następnie dodaj śmietanę do serka i wymieszaj. Schowaj do lodówki aby było schłodzone. Do kremu można dodać np. Amaretto, orzechy, aromaty np. Waniliowy itp. 

 

Kawior owocowy : 

100 ml soku z czarnej porzeczki 

1 l oleju roślinnego

3 g agaru 

0.5 łyżeczki cukru 

 

Do 50 ml soku dodaj cukier wymieszaj. Do drugiej części soku dodaj 3 g Agaru rozpuść gotując go . Następnie wymieszaj wszystko . Roztwór nabierz do strzykawki i skraplaj do schlodzonego oleju. Następnie odcedź i oplucz w wodzie kawior. 

Teraz można zacząć składać nasz deser. Do ciasta na dno można dodaj konfiturę np . Truskawkowa. Następnie dodajemy krem, owoce oraz kawior. Dekorujemy miętą.  

 

Smacznego . 

Leave a Comment